Admin.png

Post

Μαϊ 12
Ο «πατέρας» της Αστρονομίας

​ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ*

2016_5_12_Astronomy.jpg 

Ο Ίππαρχος δημιούργησε τον πρώτο κατάλογο των 48 γνωστών στην αρχαιότητα αστερισμών με την ακριβή θέση 1.022 άστρων.

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι ο μήνας Μάιος συνδέεται με διάφορους τρόπους με τον Μέγα Κωνσταντίνο. Πρώτα απ’ όλα, η μνήμη του γιορτάζεται στις 21 του μήνα· δέκα ημέρες νωρίτερα εορτάζονται τα εγκαίνια της πόλης που φέρει το όνομά του («Γενέθλιον της Κωνσταντινουπόλεως», 330 μ.Χ.), ενώ στις 29 του μήνα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ την Αλωσή της (1453). Οταν ο Κωνσταντίνος, το 324, αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη θέση του αρχαίου Βυζαντίου, ήταν και πάλι ο ίδιος ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, κρατώντας ένα ακόντιο χάραξε τα σύνορα της πόλης, που όμως φάνηκαν πολύ μεγάλα στους συμβούλους του. Γι’ αυτό τον ρώτησαν πόσο θα προχωρήσει ακόμη, και εκείνος τους απάντησε: «Θα προχωρήσω μέχρις ότου σταματήσει αυτός που προχωρεί μπροστά μου». Τον Μάιο της επόμενης χρονιάς ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκάλεσε στη Νίκαια της Βιθυνίας την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της χριστιανοσύνης για να διευθετήσει, μεταξύ των άλλων, και τον τρόπο προσδιορισμού του χριστιανικού Πάσχα με βάση την πρώτη Εαρινή Πανσέληνο. Δύο δηλαδή θέματα (Σελήνη και ισημερίες) για τα οποία προσέφεραν τα μέγιστα οι κατοπινές μελέτες του Ιππαρχου, ο οποίος 515 έτη νωρίτερα είχε γεννηθεί στην ίδια εκείνη πόλη της Μικράς Ασίας.

Από τη γενέθλια πόλη του έλαβε το όνομα Ιππαρχος ο Νικαεύς, αν και είναι περισσότερο γνωστός ως Ιππαρχος ο Ρόδιος, αφού, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Ρόδο, όπου έκανε και τις περισσότερες παρατηρήσεις του. Παρ’ όλα αυτά, μερικά από τα πιο παραγωγικά του χρόνια τα πέρασε ως διευθυντής του αστεροσκοπείου του Μουσείου της Αλεξάνδρειας. Στην περίφημη εκείνη πόλη του Αλεξάνδρου, ο Ιππαρχος δημιούργησε τον πρώτο κατάλογο των 48 γνωστών στην αρχαιότητα αστερισμών με την ακριβή θέση 1.022 άστρων που διασώζεται στο βιβλίο του Πτολεμαίου «Μαθηματική Σύνταξις» (Αλμαγέστη). Για τη δημιουργία του καταλόγου του ο Ιππαρχος «…εφηύρε τα κατάλληλα όργανα για τον ορισμό της θέσης του κάθε άστρου έτσι ώστε από τη θέση και από το μέγεθός τους να αναγνωρίζονται εύκολα και, εάν κάποιο απ’ αυτά εξαφανιζόταν ή κάποιο νέο εμφανιζόταν ή ορισμένα απ’ αυτά μετακινούνταν ή εάν η λάμψη μερικών άλλαζε, να γίνεται άμεσα αντιληπτό, μ’ αυτόν τον τρόπο άφησε στην ανθρωπότητα τον ουρανό ολόκληρο ως κληρονομιά», όπως μας αναφέρει ο Πλίνιος.

Είχαν ήδη περάσει 180 έτη από τον θάνατο του ιδρυτή της μεγάλης πόλης και ο Ιππαρχος θα περνούσε 20 συνολικά χρόνια στην ίδια θέση που του έδινε την ευκαιρία να μελετήσει με προσοχή όλες τις πληροφορίες που ήσαν συγκεντρωμένες στη Μεγάλη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη από προηγούμενους ερευνητές. Παρατηρήσεις και έρευνες από τους Βαβυλωνίους έως τον Μέτωνα, και από τον Αρίσταρχο έως τον Αρίστυλλο και τον Τιμόχαρη. Με βάση τις δικές του παρατηρήσεις και τις μετρήσεις που βρήκε στο αρχείο του αστεροσκοπείου, ανακάλυψε ότι τα άστρα μετακινούνται από τη θέση τους κατά 1/72 της μοίρας κάθε χρόνο! Με τις συγκριτικές του, δηλαδή, παρατηρήσεις o Ιππαρχος (αστρονόμος, μαθηματικός και γεωγράφος) είχε ανακαλύψει τη «μετάπτωση των ισημεριών»!

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανακάλυψης αυτής, αρκεί να επισημάνουμε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μια απειροελάχιστη κυκλική κίνηση του άξονα της Γης (που περιστρέφεται σαν μια σβούρα η οποία είναι έτοιμη να πέσει), η οποία χρειάζεται 25.770 χρόνια περίπου για να ολοκληρωθεί! Πράγμα που σημαίνει ότι, με την πάροδο των αιώνων, αλλάζει σιγά σιγά και το άστρο που σημαδεύει τον Βόρειο Ουράνιο Πόλο. Γιατί άλλος είναι σήμερα ο «Πολικός Αστέρας» που βλέπουμε στον ουρανό (άλφα Μικρής Αρκτου), άλλος ήταν ο Πολικός πριν από 5.000 χρόνια (άλφα Δράκοντα) και άλλος θα είναι ο Πολικός σε 12.000 χρόνια (άλφα Λύρας). Και όμως η ανακάλυψη αυτή δεν ήταν παρά ένα μόνο από τα δεκάδες παρόμοια επιτεύγματα που δικαίως έδωσαν στον Ιππαρχο τις προσωνυμίες του «πρίγκιπα της παρατήρησης» και του «θεμελιωτή της τριγωνομετρίας» και αναμφιβόλως επάξια τον τίτλο του «πατέρα της αστρονομίας».

Χάρη στην υπομονή και την οξυδέρκειά του, ο Ιππαρχος υπολόγισε επακριβώς τη διάμετρο της Σελήνης και την κυμαινόμενη απόστασή της από τη Γη, προσδιόρισε τη θέση του περίγειου και του απόγειου του Ηλιου, υπολόγισε επακριβώς τη διάρκεια του ηλιακού και αστρικού έτους (επιτρέποντας έτσι στον Σωσιγένη να δημιουργήσει 100 χρόνια αργότερα το Ιουλιανό Ημερολόγιο), υπολόγισε επακριβώς τη λόξωση της εκλειπτικής (κλίση του γήινου άξονα), ενώ απέδειξε επίσης και την ανισότητα της διάρκειας των εποχών. Επιπλέον αυτών, βελτίωσε τα ήδη υπάρχοντα όργανα των αστρονομικών παρατηρήσεων και επινόησε πολλά νέα, μεταξύ των οποίων τη στερεά σφαίρα, τη διόπτρα (ένα όργανο μέτρησης μικρών γωνιών) και τον αστρολάβο, επίπεδο και σφαιρικό, που αποτέλεσε το σημαντικότερο όργανο ουρανίων παρατηρήσεων μέχρι την εφεύρεση του τηλεσκοπίου, 1.800 χρόνια αργότερα, αν και χρησιμοποιούνταν ευρέως μέχρι και τον 19ο αιώνα. Τελικά το 120 π.Χ., ο Ιππαρχος, ο γιος του Διονυσίου, πέρασε στην αθανασία εκεί απ’ όπου φαίνεται ότι έκανε και τις περισσότερες αστρικές του παρατηρήσεις: την παραλία της αγαπημένης του Ρόδου.

*Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.
Μαϊ 06
Η κορυφαία φυσικός στον κόσμο είναι Ελληνίδα

2016_5_6_Arvanitaki.jpg

Η φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη, η οποία θεωρείται μία από τις κορυφαίες στον κόσμο ανερχόμενες ερευνήτριες στο πεδίο της θεωρητικής φυσικής, επιλέχθηκε να είναι η πρώτη κάτοχος της νέας έδρας «Αρίσταρχος» στο διάσημο Ινστιτούτο Perimeter στον Καναδά, το οποίο βρίσκεται στην αιχμή των αναζητήσεων στη Φυσική παγκοσμίως.

Η Αρβανιτάκη θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα έχει ερευνητική έδρα στο Perimeter, το οποίο ιδρύθηκε το 1999 και σήμερα θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο προχωρημένο ερευνητικό κέντρο θεωρητικής φυσικής στον κόσμο.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα χρηματοδοτήσει με 4 εκατ. ευρώ την έρευνα της Αρβανιτάκη, ενώ άλλα τόσα χρήματα θα διαθέσει στο ίδιο το καναδικό Ινστιτούτο, το οποίο αποτελεί πρότυπο συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (εκτός από ιδιωτικά κεφάλαια, ενισχύεται από τις κυβερνήσεις του Καναδά και του Οντάριο). Στόχος είναι αφενός να υποστηριχθεί η πρωτοποριακή έρευνα της Ελληνίδας φυσικού πάνω στη φύση του σύμπαντος και αφετέρου να ενισχυθούν οι δεσμοί του Ινστιτούτου με την Ελλάδα στο επίπεδο της έρευνας και της εκπαίδευσης-επιμόρφωσης νέων επιστημόνων.

«Η Ασημίνα είναι μια εξαιρετική και πολύ ασυνήθιστη φυσικός, οι ιδέες της οποίας γεφυρώνουν τη θεωρία και το πείραμα με νέους και δημιουργικούς τρόπους. Έχει ένα σπάνιο ταλέντο, που είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι επαναστατικών εξελίξεων. Χάρη στη νέα επένδυση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Ασημίνα θα έχει ευκαιρίες για σημαντικές ανακαλύψεις», δήλωσε ο διάσημος διευθυντής του Ινστιτούτου Perimeter, φυσικός Νιλ Τούροκ, σε εκδήλωση για την ανακοίνωση της συνεργασίας με το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, όπου παρευρέθηκε και η υπουργός Επιστήμης του Καναδά Κίρστι Ντάνκαν.

Η Αρβανιτάκη άρχισε τη συνεργασία της με το Perimeter το 2014, έχοντας προηγουμένως αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχοντας πάρει το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, όπου διεξήγαγε έρευνα στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής, σε συνεργασία με έναν άλλο διακεκριμένο Έλληνα, τον καθηγητή Σάββα Δημόπουλο. Η ίδια έχει περιγράψει το έργο της ως ευρύ και διεπιστημονικό, αναπτύσσοντας θεωρίες πέρα από το καθιερωμένο πρότυπο στη Φυσική, ασχολούμενη με την υπερσυμμετρία, τη σκοτεινή ύλη, τις επιπλέον διαστάσεις κ.ά.

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μάς έχει δώσει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με ορισμένα από τα μεγάλα ερωτήματα της φυσικής και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσουμε στο να βρεθούν οι απαντήσεις. Αυτή η δωρεά θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της έρευνας και της εκπαίδευσης με την Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό», δήλωσε η Αρβανιτάκη. «Το μόνο που μπορώ να πω, ως κάποια που κατάγεται από ένα μικρό χωριό της Ελλάδας, είναι ότι αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν είχα ονειρευθεί. Αποτελεί επίσης τιμή για μένα να είμαι μέλος μιας ομάδας που προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα σ’ αυτή την εποχή της ανάγκης», πρόσθεσε.

Αντίθετα με τη φυσική υψηλών ενεργειών που απαιτεί μεγάλους επιταχυντές όπως του CERN, για να κάνει συγκρούσεις σωματιδίων, η έρευνα της Αρβανιτάκη εστιάζει στο λεγόμενο «σύνορο ακριβείας». Πρόκειται για πειράματα που αναζητούν μια νέα Φυσική μέσω κβαντικών μετρήσεων υψηλής ακριβείας, που αποκαλύπτουν οριακές αποκλίσεις και οι οποίες δεν απαιτούν μεγάλες ερευνητικές υποδομές, αλλά μπορούν να γίνουν στο εργαστήριο.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες και μεθόδους από άλλα πεδία της Φυσικής, η Αρβανιτάκη σχεδιάζει τέτοια πρωτότυπα πειράματα, που θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους για την κατανόηση των μυστηρίων της ύλης και του σύμπαντος. Συνοπτικά, έχει χαρακτηρίσει το έργο της ως «σωματιδιακή φυσική χωρίς επιταχυντές».

«Ως Ίδρυμα αναγνωρίζουμε τη σημασία της βασικής έρευνας και την ανάγκη για τη στήριξή της. Επιπλέον το έργο της Ασημίνας είναι σημαντικό και με τρόπους που υπερβαίνουν την επιστήμη και την έρευνα. Ως νεαρή επιστήμονας, θα αποτελέσει μεγάλη πηγή έμπνευσης για τους νέους στην πατρίδα της, την Ελλάδα, οι οποίοι επιδιώκουν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους εν μέσω της τρέχουσας κρίσης», δήλωσε η Εύα Πολυζωγοπούλου, συντονίστρια των δωρεών παιδείας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η έδρα της Αρβανιτάκη φέρει το όνομα του Αρίσταρχου, του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού και αστρονόμου, ο οποίος πρώτος πρότεινε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος.
Μαϊ 06
Αμέτρητα τα είδη ζωής στη Γη

2016_5_6_Species.jpg

Η Γη μπορεί να φιλοξενεί σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο είδη οργανισμών και μικροοργανισμών και από αυτά μόλις το ένα χιλιοστό του 1% έχουν ανακαλυφθεί, ενώ το 99,999% παραμένουν άγνωστα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων.

Η ανάλυση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζέι Λένον του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PNAS». Η μελέτη βασίστηκε στη μεγαλύτερη έως τώρα ανάλυση μικροβιακών και άλλων βάσεων δεδομένων, καθώς, επίσης, σε οικολογικές και στατιστικές μεθόδους. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη πάνω από 5,6 εκατομμύρια γνωστά είδη -ζώα, φυτά και μικρόβια- από 35.000 τοποθεσίες σε όλη τη Γη, εκτός της Ανταρκτικής.

«Η εκτίμηση του αριθμού των ειδών στη Γη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη βιολογία. Η μελέτη μας συνδυάζει τις μεγαλύτερες διαθέσιμες βάσεις δεδομένων με οικολογικά μοντέλα και νέους οικολογικούς κανόνες για τη βιοποικιλότητα, πράγμα που μας επέτρεψε να έχουμε μια νέα και πιο αξιόπιστη εκτίμηση για τον αριθμό των ειδών των μικροβίων στον πλανήτη μας» δήλωσε ο Λένον.
 
Οι εκτιμήσεις

Έως πρόσφατα, η εκτίμηση του αριθμού των μικροβιακών ειδών στη Γη ήταν ουσιαστικά αδύνατη. Όμως η νέα τεχνολογία γενετικής ανάλυσης (αλληλούχισης του γενετικού υλικού των μικροοργανισμών) παρέχει ένα νέο ισχυρό εργαλείο υπολογισμών.

Τα μικρόβια περιλαμβάνουν τις αόρατες με γυμνό μάτι μορφές ζωής, όπως βακτήρια, μύκητες κ.α. Παλαιότερες εκτιμήσεις για τον αριθμό των ειδών στη Γη αγνοούσαν αυτόν τον πλούσιο μικρόκοσμο. Όμως είναι πια γνωστό ότι μόνο ένα γραμμάριο χώματος περιέχει έως ένα δισεκατομμύριο μικροοργανισμούς. Μέχρι στιγμής το διεθνές διεπιστημονικό Πρόγραμμα Μικροβιώματος της Γης έχει ταξινομήσει λιγότερα από δέκα εκατομμύρια είδη μικροοργανισμών.
Απρ 21
Για συνέντευξη στην ΕΡΤ
Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια εκπαιδευτική και ταυτόχρονα ψυχαγωγική δραστηριότητα, η οποία συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι μετατρέποντας έτσι την εκπαίδευση σε μια συγκλονιστική περιπέτεια και ανακάλυψη ταυτόχρονα. Μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό και βλέπουν τις εντολές τους να εφαρμόζονται σε πραγματικές κατασκευές.

Στο σχολείο μας, εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί τμήμα εκπαιδευτικής ρομποτικής. Πέρυσι, το σχολείο μας πήρε μέρος στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής για παιδιά δημοτικού, αλλά καμία ομάδα δεν κατάφερε να διακριθεί. Φέτος, συμμετείχαμε για δεύτερη φορά στον διαγωνισμό και έμελλε να είναι η ομάδα μου αυτή που θα δικαίωνε το σχολείο μας, αφού κατακτήσαμε την 5η θέση ανάμεσα σε 350 ομάδες από όλη την Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός αυτός είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μπορέσαμε να σταθμίσουμε την δουλειά που κάναμε σε σχέση με τις άλλες ομάδες και καταλάβαμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

Πρόσφατα μας κάλεσαν από την ΕΡΤ για να μας πάρουν συνέντευξη, στην εκπομπή on ert. Ήταν κάτι εντελώς απρόσμενο για εμάς. Να μας καλέσουν στην τηλεόραση; Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα ! Η εκπομπή ήταν φανταστική! Τα σκηνικά, οι κάμερες... όλα τέλεια. Είχαμε άγχος στην αρχή αλλά όλο το προσωπικό ήταν πολύ φιλικό μαζί μας και μας έκανε να νίωθουμε άνετα. Μας είπανε να καθίσουμε  χαλαρά δίπλα στην κατασκευή μας και να απαντάμε στους δημοσιογράφους σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Όταν αργότερα στο σπίτι μου έβλεπα τον εαυτό μου στην οθόνη, δεν πίστευα ότι ήμουν εγώ που είχα ζήσει μια τέτοια χάρη στην ρομποτική που τόσο πολύ αγαπώ και δεν πρόκειται να εγκαταλείψω ποτέ.

ΙΑΣΩΝ ΚΑΖΑΖΗΣ
Απρ 20
Iωάννης Σομαλακίδης: Εκπαιδευτική ρομποτική

2016_4_20_Robotics.jpg

«Ο WRO™ Hellas στα χρόνια λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις όπως: Η διοργάνωση του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου, 6ου & 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με αλματώδη αύξηση (50%) συμμετοχών από τον 1ο στον 7ο (οι νικήτριες ομάδες μαθητών από κάθε ηλικιακή κατηγορία λαμβάνουν μέρος στην παγκόσμια ολυμπιάδα ρομποτικής. Οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Η Οργάνωση και αποστολή των Ελληνικών ομάδων στη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που διεξήχθηκαν 7-9 Νοεμβρίου 2009 στη Ν. Κορέα, 5-7 Νοεμβρίου 2010 στη Μανίλα, 18-20 Νοεμβρίου 2011 στο Άμπου Ντάμπι & 7-9 Νοεμβρίου 2013 στη Κουάλα Λουμπούρ , 2014 στη Τζακάρτα, 215 Ρωσία το 2016 στη Ινδία». Μιλάμε με ένα εμπνευσμένος εκπαιδευτικό, τον Γιάννη Σομαλακίδη, ο οποίος μας εξηγεί το προσωπικό του όραμα για την εκπαιδευτική ρομποτική.

-Διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού Το 2015 το θέμα ήταν «η Δική μου Πόλη» το 2016 το θέμα ήταν «ο Γαλαξίας μου» Περισσότερες από 350 ομάδες από Δημοτικά σχολεία όλης της χώρας έλαβαν μέρος. Σημειώστε ακόμη:

 • Το 2016 διοργανώσαμε για πρώτη φορά διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές Γυμνασίου. Για πρώτη φορά 110 ομάδες από διαφορετικά γυμνάσια όλης της χώρας έλαβαν μέρος. Ο διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στη Τεχνολογία στην Τεχνολογία στην Αρχαιότητα καθώς και στην Οδύσσεια του Ομήρου.
 • Πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής σε σχολεία του Δήμου Ροδίων με την ονομασία «Φτιάχνουμε Ρομπότ Στη Ρόδο» σε συνεργασία με τον δήμο Ρόδου (μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου). Το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» χρηματοδότησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης
 • Πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής σε σχολεία του δήμου Αθηναίων με την ονομασία «Εκπαιδευτική Ρομποτική» σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων (μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου)
 • Εκπαίδευση των μαθητών των σχολείων ΖΕΠ στην εκπαιδευτική Ρομποτική με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (Α.Π. 9546/ΔΙΕΔΦΕΣ/2011). Το πρόγραμμα εκπαίδευσης συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά
 • Διοργάνωση της 1ης επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Εκπαιδευτική Ρομποτική: Οφέλη από την εισαγωγή της στη υποχρεωτική εκπαίδευση». Η ημερίδα διεξήχθη στο μουσείο Μπενάκη.
 • Δημιουργία υπευθύνων από εθελοντές εκπαιδευτικούς σε κάθε μεγάλη πόλη σε όλη την Ελλάδα και διεξαγωγή  workshops σε συνεργασία μαζί τους Επίσης περιφερειακούς διαγωνισμούς Μπορείτε να επισκεφτείτε το δικτυακό μας τόπο    http://WROHellas.gr Η Ομάδα μας
 • Ανάπτυξη  ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης και δωρεάν παροχή του στους εκπαιδευτικούς
 • Διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων και Workshops σε όλη τη χώρα
 • Διοργάνωση  περιφερειακών διαγωνισμών  σε όλες τις περιφέρειες της χώρας σε συνεργασία με ΑΕΙ, ΤΕΙ όπως ΑΣΠΑΙΤΕ, Παν Μακεδονίας, ΤΕΙ Λάρισας, ΤΕΙ Ηρακλείου, κλπ. καθώς και τις περιφέρειες εκπαίδευσης. Σκοπός μας είναι η μεγαλύτερη ενασχόληση εκπαιδευτικών και μαθητών στην εκπαιδευτική ρομποτική.

-Τι είναι η εκπαιδευτική ρομποτική και πως υλοποιείται;

Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών οι οποίοι δουλεύουν σε ομάδες χρησιμοποιώντας ένα εκπαιδευτικό πακέτο που περιέχει επεξεργαστή (μυαλό), αισθητήρες (αισθήσεις) ως εισόδους της κατασκευής, κινητήρες ως εξόδους και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Στη συνέχεια προγραμματίζουν την κατασκευή τους (ρομπότ) σε μια απλή γλώσσα προγραμματισμού -ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές- ώστε να πραγματοποιήσει μια συγκεκριμένη ενέργεια. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν, να προγραμματίσουν και να επιβεβαιώσουν άμεσα τα αποτελέσματα τους ενώ παράλληλα έχουν δουλέψει συλλογικά έχοντας ο καθένας τον ρόλο του μέσα στην ομάδα. Με τη συμμετοχή τους οι μαθητές στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό καθώς και στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής έχουν την δυνατότητα σε Ελληνικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο να έλθουν σε επαφή με εκατοντάδες παιδιά από όλο τον κόσμο.

-Γιατί οι μαθητές να διδαχθούν Εκπαιδευτική Ρομποτική; 
 
 • Το ενδιαφέρον των μαθητών για τις νέες τεχνολογίες είναι εντυπωσιακό σε ποσοστά πλέον του 70%
 • Οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες μαθαίνουν να οραματίζονται, να κατασκευάζουν, να υλοποιούν και να επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα σε αγαστή συνεργασία. Μαθαίνουν να αλλάζουν ρόλους
 • Οι μαθητές που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κατανοούν καλύτερα τα μαθήματα Φυσικών Επιστημών πχ Φυσική Μελέτη κινήσεων μετάδοση κίνησης κλπ.

Με τη ολοκλήρωση του προγράμματος οι μαθητές συμμετέχουν σε ένα παγκόσμιο δίκτυο μαθητών μέσω της συμμετοχής τους σε αντίστοιχους παγκόσμιου διαγωνισμούς ανταλλάσοντας ιδέες και κατανοώντας πιο σύνθετα προβλήματα κατασκευής και προγραμματισμού.

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™ είναι μια παγκόσμια εκδήλωση για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Φέρνει σε επαφή τους νέους από όλο τον κόσμο με σκοπό  να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά  και τις δεξιότητες τους, να εργασθούν ως ομάδα στην επίλυση προβλημάτων μέσα από την πρόκληση και της συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Τα σχολεία προσκαλούνται να δημιουργήσουν ομάδες των τριών μαθητών με σκοπό να συμμετάσχουν στον Εθνικό διαγωνισμό της χώρας τους. Οι συμμετέχουσες ομάδες πρέπει να σχεδιάσουν, να δημιουργήσουν και να κατασκευάσουν μοντέλα ρομπότ που να μοιάζουν και να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι αθλητές. Οι καλύτερες ομάδες από κάθε χώρα θα λάβουν μέρος στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Στόχοι:

 • Παρέχει στους μαθητές την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από την εξερεύνηση των ρομπότ και τα ρομποτικά συστήματα στο σχολείο τους.
 • Δίνεται η δυνατότητα να εισαχθεί η έννοια της σύγχρονης επιστήμης σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του σχολείου στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.
 • Παρέχει την  ευκαιρία για την προώθηση της δημιουργικής σκέψης, τη βελτίωση της επικοινωνίας και των δεξιοτήτων συνεργασίας. Ενισχύει την ικανότητα να αποκτήσουν οι μαθητές νέες γνώσεις ουσιαστικής σημασίας για μια ουσιαστική εκπαίδευση.
 • Συγκεντρώνει μαζί τους νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, των δεξιοτήτων, της επίλυσης προβλημάτων μέσα από την πρόκληση των διαγωνισμών.
 • Διευρύνει την άποψη της νεολαίας στην εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της μάθησης τους και  ενθαρρύνει τη νεολαία μας για να προκύψουν οι μελλοντικοί επιστήμονες, μηχανικοί και εφευρέτες.

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής  W.R.O.™ κάθε χρόνο φιλοξενείται από διαφορετική χώρα. Η χώρα μας συμμετείχε για πρώτη φορά στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής το 2009 που διεξήχθη στη Κορέα.To 2014 συμμετείχαμε στην Ολυμπιάδα που φιλοξένησε η κυβέρνηση της Ρωσίας στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Σότσι στην οποία μια από τις ομάδες μας κατέκτησε την 7η θέση Το 2015 στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που φιλοξένησε το Κατάρ η χώρα μας στη κατηγορία ποδόσφαιρο κατέλαβε τη 2η  θέση Την ομάδα αποτελούσαν μαθητές από το Λύκειο Ξάνθης.

Στις προηγούμενες Ολυμπιάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής έχουμε καταλάβει θέσεις στη πρώτη δεκάδα Εάν υπολογίσετε ότι στην Ολυμπιάδα συμμετέχουν 60 χώρες αντιλαμβάνεσθε πόσο σημαντικές είναι τέτοιες διακρίσεις.

Ο επίσημος διοργανωτής του Πανελλήνιου διαγωνισμού στη χώρα μας είναι ο WRO Hellas, σε συνεργασία με Υπουργείο Παιδείας και τις Περιφέρειες Εκπαίδευσης. Βλέπε www.WROHellas.gr.
Απρ 12
UNICEF: Δώρα γεμάτα ζωή
2016_4_12_UNICEF.jpg

Με μια νέα μοναδική «Ανοιξιάτικη Συλλογή 2016» καρτών λαμπάδων και δώρων η Unicef προσκαλεί τους υποστηρικτές της να στηρίξουν το έργο της για τα παιδιά αγοράζοντας δώρα, κάρτες, λαμπάδες και άλλα ξεχωριστά είδη για το Πάσχα.

Η νέα συλλογή περιλαμβάνει δώρα για μικρούς και μεγάλους όπως διακοσμητικά γυάλινα και κεραμικά αυγά σε 8 νέα σχέδια σε χρώματα της άνοιξης και του Πάσχα, πασχαλινά κεριά σε διαφορά σχέδια και μεγέθη για το γιορτινό τραπέζι, δώρα, παιχνίδια, διακοσμητικά και πολλά άλλα πλαισιώνουν τον ανοιξιάτικο φυλλάδιό μας.

Οι ανοιξιάτικες συλλογές καρτών είναι γεμάτες πολύχρωμα λουλούδια παιδικές κάρτες και κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως προσκλητήρια για βάφτιση ή γάμο. Υπάρχουν ακόμα και δύο χαριτωμένες συλλογές με πασχαλιάτικες κάρτες για να στείλουν οι φίλοι της Unicef τις ευχές  τους στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ξεχωριστές είναι οι φετινές λαμπάδες οι οποίες διατίθενται σε 21 ιδιαίτερα σχέδια με υπέροχα χρώματα για αγόρια και κορίτσια μικρά και μεγάλα.

Τα έσοδα από την πώληση των λαμπάδων, των καρτών και των δώρων της Unicef βοηθούν τα παιδιά στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο που βιώνουν τις συνέπειες των κρίσεων.

Η Unicef με την πολύχρονη εμπειρία της αλλά και την πολύτιμη τεχνογνωσία της σε θέματα χειρισμού μεγάλων κρίσεων, παρέχει βοήθεια προς την πολιτεία για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, την επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής, την ισχυροποίηση των δομών φιλοξενίας.

Σε συνεργασία με την πολιτεία ενισχύει το σύστημα παιδικής προστασίας της χώρας μας με την υποστήριξη ειδικών στα θέματα αυτά, που θα ωφελήσουν όχι μόνο τα προσφυγόπουλα, αλλά όλα τα παιδιά στην Ελλάδα. Επίσης, θα συμβάλει στην επιμόρφωση του προσωπικού πρώτης γραμμής.

Τα ανοιξιάτικα είδη Unicef μπορείτε να τα προμηθευτείτε:

Στα Καταστήματα Unicef στην Αθήνα (Ξενίας 3, Πλ. Μαβίλη), στη Θεσσαλονίκη (Δέλλιου 2, Πλ. Συντριβανίου) και στα περίπτερα της Unicef:
 • Πλατεία  Κοραή - (Κοραή & Σταδίου), Αθήνα.
 • Golden Hall- Μαρούσι.
 • ΙΚΕΑ- Κηφισού και Αεροδρομίου.
 • ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ - 4ήμερο Πασχαλινό BAZAAR
 • (από 22 έως και 25 Απριλίου 2016 από τις9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ).


Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες καλέστε στο 801 500 12345 όλο το 24ωρο.

Ηλεκτρονικό κατάστημα UNICEF

Περισσότερες πληροφορίες για τα σημεία πώλησης UNICEF

Απρ 12
Αγναντεύοντας από τη Λήμνο τον Άθω

2016_4_12_Limnos.jpg

«Οι νέοι σήμερα δεν ενδιαφέρονται για πολλά πράγματα. Μου είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσω γιατί αγαπάω την κτηνοτροφία. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μου αρέσουν οι δουλείες που πρέπει να κάνει ένας κτηνοτρόφος. Στην επαρχία οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί, οι άνθρωποι είναι ζεστοί, φιλόξενοι, ευγενικοί, πρόθυμοι να βοηθήσουν, και αληθινοί. Επίσης στην επαρχία υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων».

Είναι μαθητής της Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα και θέλει να σπουδάσει Κτηνιατρική ή Γεωπονία. Λημνιός στην καταγωγή, αγαπά το νησί του και τη φυσική ζωή εκεί. Σεμνός χαρακτήρας ο Κωνσταντίνος Ιωσηφίδης μίλησε για τα όνειρά του και μας περιέγραψε τη μαγευτική θέα από τον Προφήτη Ηλία, απ΄ όπου   μπορείς να αγναντεύεις τον Άθω.

-Τι σου αρέσει σε αυτό το επάγγελμα;

Ως προς την κτηνιατρική : μου αρέσει πολύ η ενασχόληση με τα ζώα, και ακόμα και αν δεν γινόμουν κτηνίατρος θα ήθελα πολύ να έχω τις γνώσεις.

Ως προς τη γεωπονία : μου αρέσει πολύ η ενασχόληση με τη φύση και το περιβάλλον(ζώα-φυτά). Επίσης μου αρέσει να δουλεύω έξω και ειδικότερα οι αγροτικές εργασίες.

-Έχει μέλλον στη χώρα μας το επάγγελμα του γεωπόνου;

Πιστεύω ότι ένα από τα λίγα επαγγέλματα που έχουν μέλλον στην χώρα μας είναι το επάγγελμα του γεωπόνου. Διότι, η Ελλάδα έχει γόνιμη γη μεσογειακό κλίμα, ήλιο και μια τεράστια ποικιλία φυτών-ζώων. Άρα το μόνο που της λείπει είναι άνθρωποι με γνώσεις(ειδικοί) και δίψα για δουλεία.

-Πως φαντάζεσαι την ενασχόληση σου με αυτό;

Φαντάζομαι πως αφού έχω σπουδάσει και έχω τις απαραίτητες γνώσεις, θα βρω μια έκταση και θα στήσω μια αγροτική επιχείρηση.

-Η καταγωγή σου είναι από Λήμνο; Από πιο χωριό;

Η καταγωγή μου είναι από τη Λήμνο πιο συγκεκριμένα από το Ανδρώνι. Αλλά το σπίτι μου βρίσκεται στην παραλία του Αγίου Ιωάννη δίπλα στο χωριό Κάσπακας.    

-Πηγαίνεις τα καλοκαίρια εκεί;

Πηγαίνω από την πρώτη Δημοτικού , κάθε Καλοκαίρι μαζί με την οικογένεια μου περίπου ενάμισι με δύο μήνες και καμιά φορά το Πάσχα.

-Το αγαπημένο σου μέρος στο νησί; Από ψηλά να αγναντεύεις τον Άθω;

Η αλήθεια είναι ότι η Λήμνος είναι ένα μαγικό νησί με χιλιάδες ωραία μέρη. Ένα από αυτά είναι το βουνό του Προφήτη Ηλία που από εκεί μπορείς να αγναντεύεις τον Άθω.

-Θα σου ταίριαζε η κτηνοτροφία;

Επειδή , μου αρέσει να δουλεύω στη φύση και μου αρέσουν οι αγροτικές εργασίες , καθώς και η ενασχόληση με τα φυτά και τα ζώα πιστεύω ότι θα μου ταίριαζε η κτηνοτροφία σαν επάγγελμα.

-Ο αγαπημένος σου ήρωας;

Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Μαχάτμα Γκάντι.

-Το βιβλίο που σε συγκίνησε;

Γενικά εκτός από εγκυκλοπαίδειες για ζώα και φυτά, δεν έχω διαβάσει πολλά βιβλία. Το μόνο βιβλίο που με συγκίνησε και με έβαλε σε σκέψεις είναι ‘’ Η βιογραφία του Γκάντι’’.
Απρ 11
Αρχαίοι οπλίτες στη Χαλκίδα

2016_4_11_Oplites_01.jpg

Οι Έλληνες οπλίτες της αρχαιότητας, δηλαδή κατά το 400 π.Χ. και μετέπειτα, φορούσαν συγκεκριμένο εξοπλισμό και μάχονταν με στρατηγική φάλαγγας. Όλα αυτά μας τα αναπαρέστησαν σε μία εκδήλωση στο Κόκκινο Σπίτι της Χαλκίδας, στις 27 Μαρτίου 2016. Μας έδειξαν πως γινόταν η σύμπτυξη της φάλαγγας και η προώθηση της εναντίον του εχθρού.  Τα παραγγέλματα των μαχητών σώζονται από τότε, από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

2016_4_11_Oplites_02.jpg

Στην αρχαιότητα δεν υπήρχαν σημαίες.  Το σημαντικό στη μάχη ήταν οι ασπίδες.  Από τις παραστάσεις που κοσμούσαν τις ασπίδες (τα επίσημα) αναγνώριζαν την κοινωνική τάξη και την πόλη/κράτος των μαχητών. Για παράδειγμα, οι Σπαρτιάτες φορούσαν μόνο ερυθρά ιμάτια, είχαν δόρυ μήκους 2-2,5 μέτρων, Κορινθιακή περικεφαλαία, μικρό ξίφος και ασπίδα με το επίσημο του κόκορα.

2016_4_11_Oplites_03.jpg

Η παρουσίαση αυτή ήταν μια από τις καλύτερες που έχουμε επισκεφτεί και θα συνιστούσα σε όλα τα παιδιά και τους γονείς που τους αρέσει ή μαθαίνουν για την αρχαία ιστορία μας, να δούνε το βίντεο παρακάτω.​


Γιάννης Θωμάς
Απρ 11
Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες

2016_4_11_Gyros_kosmou.jpg

Την περασμένη εβδομάδα επισκεφθήκαμε το Μέγαρο Μουσικής για την παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες». Το συζητήσαμε στο σχολείο το βιβλίο που έγραψε ο Ιούλιος Βερν όπου περιγράφει το ταξίδι του Φιλέα Φογκ και του Πασπαρτού σε όλο τον κόσμο και μάλιστα σε 80 μέρες και στα αγόρια μας φαινόταν απίστευτο πως γίνεται ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες! Πήγαμε στην παράσταση πρωί και εκπλαγήκαμε ευχάριστα καθώς ήταν από τις πιο ωραίες παραστάσεις που έχουμε δει!

Με την είσοδό μας στην αίθουσα μας παραξένεψε αρχικά… η σκηνή η οποία ήταν μακρόστενη (!) και υπήρχαν κερκίδες και από τις δυο πλευρές. Ο καθένας μπορούσε να επιλέξει που θα καθόταν, τα πιο μικρά παιδάκια μπορούσαν να καθίσουν μπροστά και κάτω σε ειδικά καθισματάκια – μαξιλαράκια για να βλέπουν καλύτερα.
Και ξεκινάει η παράσταση στην ώρα της (!) και εισβάλουν στη σκηνή τραγουδώντας και ξεσηκώνοντας με το ρυθμός τους.
Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία του Φιλέα Φόγκ που έβαλε στοίχημα ότι μπορούσε να κάνει το γύρω του κόσμου σε 80 μέρες ακριβώς! Γιατί για έναν Άγγλο μετράει η ακρίβεια δευτερολέπτου!

Τι μας εντυπωσιάσε;
 • Η εξαιρετική σκηνοθετική ματιά από την Τατιάνα Λύγαρη!
 • Φοβεροί οι ηθοποιοί έπαιζαν & τραγουδούσαν, σε έβαζαν στην παράσταση πραγματικά. Γιατί τραγουδούσαν και μάλιστα πολύ! 
 • Η ζωντανή ορχήστρα, με πιάνο, κιθάρες, κρουστά και πνευστά επί σκηνής! Εντυπωσιακό απλά, που ανάλογα με τη χώρα που επισκεπτόταν ο Φιλέας Φογκ άλλαξαν και καπέλα !
 • Τώρα για τα σκηνικά…πολλά &  μετακινούμενα, έμπαιναν – έβγαιναν καράβια, τρένα, ελέφαντες, σπίτια. Όλα απλά μην φανταστείτε φανφάρες… αλλά ουσιαστικά που έδεναν απόλυτα με την εποχή που διαδραματιζόταν η ιστορία!
 • Τα βίντεο που έδεναν και συμπλήρωναν την ιστορία!
 • Ο ταιριαστός φωτισμός που άλλοτε απλά φώτιζε άλλοτε έστηνε το σκηνικό!
 • Μην παραλείψουμε ότι είδαμε και τον Ιούλιο Βερν επί σκηνής!

Μια συναρπαστική θεατρική περιπέτεια για μικρούς και μεγάλους ταξιδιώτες. Το θρυλικό έργο του Ιουλίου Βερν ανεβαίνει στην παιδική σκηνή του Μεγάρου και μεταμορφώνεται σε ένα περιπετειώδες ταξίδι με δράση, χιούμορ, ζωντανή μουσική και διαδραστικές βιντεοπροβολές.

Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη (αφιλοκερδής συμμετοχή)
Θεατρική διασκευή: Γιώργος Γαλίτης
Σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Μηνάς Ι. Αλεξιάδης
Μουσική διδασκαλία: Άλκηστις Ραυτοπούλου
Video design: Σπύρος Ρασιδάκης
Χορογραφία: Πέπη Ζαχαροπούλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Τίνα Γιωτοπούλου, Δημήτρης Διακοσάββας, Γιάννης Διαμαντής, 
Παναγιώτης Κλίνης, Γιώργος Κοψιδάς, Λάμπρος Παπαγεωργίου, 
Πάνος Παπαγεωργόπουλος, Στέφη Πουλοπούλου, Σαμψών Φύτρος 
 
Το μουσικό συγκρότημα Vice Versa: Άλκηστις Ραυτοπούλου, Φώτης Μυλωνάς, Σωκράτης Γανιάρης και ο μουσικός Απόστολος Θεοδοσίου.

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τον Απρίλιο. Ο Φιλέας Φογκ ήταν ένας πλούσιος εκκεντρικός τζέντλεμαν, ο οποίος είχε πολλές φαεινές ιδέες. Κάποια μέρα, στην Λέσχη Ριφόρμ, στο Λονδίνο, όπου και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, εξ αφορμής μια συζήτησης στοιχημάτισε για 20.000 λίρες πως μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι, με τον υπηρέτη του, Πασπαρτού, τον οποίο είχε προσλάβει λίγες ώρες νωρίτερα. Κατα την διάρκεια του ταξιδιού του παρακολουθείται στενά, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, από τον επιθεωρητή Φιξ, ο οποίος υποπτεύεται τον Φογκ ως δράστη μιας ληστείας που σημειώθηκε σε τράπεζα του Λονδίνου. Η διαδρομή που θα ακολουθούσε ήταν η εξής:
 • Λονδίνο - Σουέζ, μέσω Μοντ Σενί (Mont-Cenis) και Μπρίντεζι σιδηροδρομικώς και ατμοπλοϊκώς (7 ημέρες)
 • Σουέζ - Βομβάη, ατμοπλοϊκώς (13 ημέρες)
 • Βομβάη - Καλκούτα, σιδηροδρομικώς (3 ημέρες)
 • Καλκούτα - Χονγκ Κονγκ, ατμοπλοϊκώς (13 ημέρες)
 • Χονγκ Κονγκ - Γιοκοχάμα (Ιαπωνία), ατμοπλοϊκώς (6 ημέρες)
 • Γιοκοχάμα - Σαν Φρανσίσκο, ατμοπλοϊκώς (22 ημέρες)
 • Σαν Φρανσίσκο - Νέα Υόρκη, σιδηροδρομικώς (7 ημέρες)
 • Νέα Υόρκη - Λονδίνο, ατμοπλοϊκώς και σιδηροδρομικώς (9 ημέρες)....Σύνολο 80 ημέρες.

Στις Ινδίες σώζει και παίρνει μαζί του την νεαρή χήρα πριγκίπισσα Αούντα από φανατικούς που θέλουν να την κάψουν ζωντανή μαζί με την σορό του συζύγου της κατά τα τοπικά θρησκευτικά ήθη.Τελικά γυρίζει στην Αγγλία, νομίζοντας ότι είχε χάσει το στοίχημα, γυρίζοντας μια μέρα αργότερα. Όμως, λίγο αργότερα, συνειδητοποίησε ότι είχε φτάσει λίγο νωρίτερα και τρία λεπτά πριν λήξει η προθεσμία του, πηγαίνει στην Λέσχη και κερδίζει το στοίχημα. Στο τέλος έμαθε ότι αντί να φτάσει στις 21 Δεκεμβρίου, 80ή μέρα, έφτασε μια μέρα νωρίτερα, λόγω του ότι, ταξιδεύοντας αντίθετα προς την πορεία περιστροφής της γης, κέρδισε μία ημέρα που δεν είχε υπολογίσει. Η πριγκίπισσα Αούντα γίνεται σύζυγός του.

ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΤΣΑ
Απρ 08
Ελένη Αντωνιάδου: «Θωρακιστείτε με αξίες και γνώση»

2016_4_8_Antoniadou.jpg

Σε ελληνικά χέρια για δεύτερη φορά το βραβείο "Επιστήμης και Έρευνας". Αποδέκτης του η 27χρονη Ελένη Αντωνιάδου, η οποία το 2012 επελέγη ανάμεσα σε 1.200 φοιτητές για να φοιτήσει στην NASA academy καθώς το 2011 είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση τεχνητού οργάνου δημιουργώντας μια τεχνητή τραχεία για 36χρονη -στο τελικό στάδιο- καρκινοπαθή.

Η Ελένη Αντωνιάδου,  είναι μια εξαιρετική επιστήμονας, ερευνήτρια Βιολόγος και συν-ιδρύτρια της start up «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές (Transplants Without Donors).Η Ελένη Αντωνιάδου σπούδασε στην Ελλάδα πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στα αντικείμενα «Βιομηχανική», «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική» και στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων για Βιοεπιστήμονες» στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.Ασχολείται  με την διερεύνηση της δυνατότητας αποκατάστασης της λειτουργίας των οργάνων και των ιστών, με τη βοήθεια των βλαστικών κυττάρων, η οποία γνωρίζει μεγάλη άνθιση τα τελευταία. Ο εθελοντισμός είναι μέρος της ζωής της και μάλιστα παραδέχεται ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της. Η ζωή της άλλαξε ριζικά στο πρώτο εθελοντικό ταξίδι που έκανε, ως επικεφαλής της ιατρικής αποστολής σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ανακούφισης του Πόνου των Παιδιών, στη Λατινική Αμερική. Όπως παραδέχεται η ίδια το ενδιαφέρον της επιστημονικό αλλά και ανθρώπινο επικεντρώνεται στον άνθρωπο. Η απάληψη του ανθρώπινου πόνου είναι το κύριο μέλημά της. 

Γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή την Οξυά, Ιωαννίνων και το Λιπαρό Πέλλας. Ξεκίνησε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ελλάδα, με αντικείμενο την «Πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στα αντικείμενα «Βιομηχανική», «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική» και στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων για Βιοεπιστήμονες» στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Παράλληλα επιλέχθηκε και φοίτησε στην Ακαδημία της NASA και δούλεψε ερευνητικά στο εργαστήριο Εξερεύνησης του Πλανήτη Άρη στον τομέα της νανοτεχνολογίας και της συνθετικής βιολογίας, όπως επίσης και στο τμήμα εκπαίδευσης αστροναυτών για βιοϊατρικά πειράματα. Το 2013 ανακηρύχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στα FDM Everywoman Technology Awards και το 2014 βραβεύτηκε με το Cartier Women’s Initiative Award για τη συμβολή της στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας. Σε πρόσφατη συνέντευξή της:

-Τι είναι αυτό που φιλοδοξείτε να επιτύχετε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια;

Στα επόμενα 10 χρόνια ελπίζω να συνεισφέρω στην ανάπτυξη των τεχνητών οργάνων ως μια εναλλακτική θεραπεία για τις μεταμοσχεύσεις και παράλληλα στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την αποδοχή καινοτόμων τεχνολογιών στην κλινική πράξη και την εξάλειψη στερεοτύπων που ερείδονται στην έλλειψη γνώσης. Επίσης, η προοπτική να αποκτήσω ή να υιοθετήσω ένα παιδί είναι για εμένα το πιο παράτολμο και συναρπαστικό εγχείρημα.

-Ποιος υπήρξε το μεγαλύτερο πρότυπο στην ενήλικη ζωή σας;

Αποφεύγω να αναγάγω ανθρώπους σε πρότυπα ζωής γιατί αυτή η οπτική ενδέχεται να εμφιλοχωρεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Όμως εμπνέομαι καθημερινά από ανθρώπους που ζουν με ευσπλαχνία, γενναιοδωρία και ταπεινότητα, που αναγνωρίζουν με ειλικρίνεια τις αδυναμίες τους αλλά έχουν το θάρρος να οραματίζονται τον κόσμο με δυνητικά απεριόριστες επιλογές για όλους. Νομίζω πως η δημιουργία προτύπων είναι μια αδιάκοπη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε αποκλειστικά εμείς και οι εαυτοί μας.

-Ποιo θέμα θα επιθυμούσατε να τύχει καλύτερης κάλυψης από τα ΜΜΕ;

Πιστεύω πως χρειαζόμαστε παραδείγματα εφευρετικότητας, αλληλεγγύης και έμπνευσης. Εξαιτίας της περιορισμένης κάλυψης από τα ΜΜΕ, η καινοτομία στις επιστήμες και η διαστημική εξερεύνηση είναι συνυφασμένα με την αναζήτηση εννοιολογικών θεωριών και ιδεατών ορίων του χωροχρόνου ενώ χρειάζεται να ανακαλέσουμε τη μονοσημία τους κάνοντας γνωστές τις απτές εφαρμογές τους στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, πόσοι γνωρίζουν ότι τα τεχνητά προσθετικά άκρα, οι συσκευές κοιλιακής υποβοήθησης για μεταμοσχεύσεις καρδιάς , οι δίοδοι εκπομπής φωτός για τη θεραπεία του καρκίνου, οι εμπλουτισμένου τύπου βρεφικές τροφές, τα οδοντικά σιδεράκια, και τα φίλτρα νερού είναι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν από πειράματα στο διάστημα?

-Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο που προσπαθεί να αποφασίσει τι θα κάνει με την ζωή του;

Να θωρακίσει τον εαυτό του με γνώση, να έχει πίστη στον εαυτό του και προσαρμοστικότητα και να επιδιώξει να βρίσκεται σε περιβάλλοντα που τον ωθούν να εξελίσσεται.

-Τι σας κάνει να νιώθετε περισσότερο ευγνώμων;

Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για την υγεία μου και την αγάπη που έχω δεχτεί από την οικογένειά μου αλλά κυρίως από ανθρώπους άγνωστους σε μένα,η γενναιοδωρία των τελευταίων μου χαλύβδωσε την πίστη για ένα καλύτερο μέλλον.

-Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνήσετε το πρωί;

Ανοίγω το παράθυρο, παίρνω μια βαθιά ανάσα και κοιτάζω τον ουρανό.

-Τι εκτιμάτε περισσότερο;

Εκτιμώ περισσότερο την καλοσύνη που πηγάζει από τους ανθρώπους με περίσσεια αποθέματα ευσπλαχνίας και αλληλεγγύης, αυτούς που θυσιάζουν την αυτάρκειά τους για να βοηθήσουν κάποιον ξένο και μπορούν να αγκαλιάσουν κάθε εκδοχή του ανθρώπου.

ΙΑΣΩΝ ΚΑΖΑΖΗΣ
1 - 10Next
Γραφόσφαιρα